Utbildning för både huvud och händer

Mattias Jakobsson och Emelie Lautin går i trean på Wisbygymnasiet

Mattias Jakobsson och Emelie Lautin går i trean på Wisbygymnasiet

Mattias Jakobsson och Emelie Lautin har bara några veckor kvar på sin utbildning på Wisbygymnasiet. Under tre år har de fått lära sig grunderna inom VVS och under utbildningen har teori har blandats med praktik. Det var anledningen till att de valde ett VF-programmet och VVS från början.

– Det är en utbildning med mycket praktik, förklarar Mattias och Emelie fyller i: – Jag tycker det är skönt att inte behöva plugga vidare för att få ett jobb.

Även om VVS-och fastighetsprogrammet är ett yrkesprogram ingår det mycket teori i utbildningen. Ofta vävs teorin ihop med den praktiska utbildningen.

– Vi har inte hela dagar med teori, berättar Emelie. – Har vi en halv dag teori har vi sedan en halv dag praktik. Det vi har snackat om på teorin har vi fått gått ut och göra sedan i verkstan, det finns en bra koppling mellan det teoretiska och det praktiska.

I utbildningen ingår minst 15 veckors praktik på företag. Under praktiken får eleverna möjlighet att lära sig yrket ute på ett företag. Till sin hjälp har de handledare som visar vad de ska göra. Praktiken har varit roligt tycker Emelie och Mattias, de bästa praktikstunderna är när de fått testa på och göra saker själv.

– Om man bara får följa med för att titta är det inte så roligt, säger Emelie. – Nä, då blir det långa dagar, fyller Mattias i och fortsätter, – Handledarna har kollat av vad man kan och så ger de arbetsuppgifter utifrån det.

Både Mattias och Emelie kommer att fortsätta sin utbildning till VVS-montörer på företag. Då kommer de vara lärlingar i två år och därefter kan de göra branschprovet för att bli certifierade. Åtta av tio elever som läser VVS på en Förstklassig skola vill skaffa branschcertifikatet, det stämmer in även på Mattias och Emelie.

– Jag vill ta branschcertifikatet så fort som möjligt så jag blir fullbetald, säger Mattias.

Vad är det bästa med jobbet som rörmokare då?

– Det är mycket variation, det är inte bara pannor eller avlopp som man sysslar med, säger Emelie.

– Och man får lära sig något varje dag, man blir aldrig fullärd, stämmer Mattias in. – Dessutom är det ett fritt, bara jobbet blir gjort kan du styra själv.