Tänka utanför boxen och upptäcka något nytt

Namn: Moa Belin
Går sista året på VVS-utbildningen på REFIS i Stockholm.
Planer efter studenten: Jobba som VVS-montör, läsa engelska i USA och resa och jobba i andra länder.

En val i sista sekund kan ändra inriktningen på ditt liv, precis som det gjorde för Moa. En Youtubevideo och ett stopp i handfatet fick henne att omvärdera sitt gymnasieval.

– När jag gick i årskurs 8 bestämde jag mig för att gå natur/natur. Jag ville gå en bred linje där man kan bli vad man vill och som gav mig en bra grund att plugga vidare. Det säger Moa som nu går sista året på VVS-och fastighetsprogrammet på REFIS i Stockholm.

Vad var det som egentligen hände på sommarlovet mellan nian och gymnasiet som gjorde att hon ändrat sitt gymnasieval i sista stund?

– Jag såg en Youtubevideo om en tjej som hade A i alla ämnen och som ändå valde att Vård- och omsorgsprogrammet för hon ville ha ett jobb direkt efter skolan. Då började jag fundera på om yrkesutbildning var något för mig också men tänkte inte så mycket mer på det. Sen blev det stopp i avloppet till handfatet hemma och då kollade jag på Youtube hur man rensar vattenlås och upptäckte att jag tycker det är jättekul att pilla med sånt. Och det var där någonstans, när båda sakerna fanns i mitt bakhuvud som jag började tänka ”Åh, jag kanske ska gå VVS?”. Det var sista ansökningsdagen och jag var tvungen att skicka in min ansökan jättefort.

 Moa visste inget om VVS-utbildningen innan hon ändrade sitt gymnasieval den där sommardagen.

– Jag visst hur en rörmokare ser ut med arbetskläder men annars visste jag ingenting. Jag hade ingen tanke på hur skolan skulle se ut, ingen tanke hur miljön skulle vara eller vad man gör som rörmokare. Jag hade inga förväntningar alls förutom att jag visste att det var många killar som jobbade med det. Jag fann mig i det ganska fort och tyckte det var kul, det var kul i verkstaden och på teorin fick man lära sig hur saker fungerar. Jag var jätteglad och jättenöjd att det blev bra!

Varför är en yrkesutbildning bra?

– Jag gillar matte och NO och jag tänkte välja natur/natur för att det är en bred linje och man kan bli vad man vill. Men anledning till att jag valde VVS var att jag inte visste vad jag ville bli. Med en yrkesutbildning kan jag jobba några år som VVS-montör och sen bli något annat om jag vill. Nu vet jag ju att man kan utvecklas inom yrket till andra grejer om man skulle tröttna på att jobba praktiskt. Jag har en plattform jag kan falla tillbaka på, jag kan alltid få jobb inom VVS. Jag läste även in högskolebehörigheten för att kunna få ännu mer möjligheter i framtiden.

Vad har du för tips till de som ska välja gymnasieutbildning?

– Tänk utanför boxen! Om du får höra att du ska välja högskoleförberedande utbildning för att du har bra betyg så prova att kolla på yrkesprogram. Och tvärtom också, jag antar att det finns de som får höra att ”du har dåliga betyg då ska du gå en praktisk utbildning”. Kolla vad det finns för valmöjligheter och kolla det du absolut inte tänker dig utan som står i motsats till det du tänkt dig. Du kanske hittar din drömutbildning där!