Skitroligt att limma toaletter

Det var gemenskapen som lockade när Therese skulle välja gymnasieutbildning. Idag är hon VVS-lärling och ser tillbaka på den där två dagars-praktiken och besöket hos grossisten som fick henne att välja VVS.

Therese Gauffin, 19 år och lärling på Bravida i Karlstad
Gick VVS- och fastighetsprogrammet på Nobelgymnasiet i Karlstad
Fritid: har egen häst och gillar att vara i stallet och hålla på med hästarna.

– I nian skulle jag ha praktik i två dagar och jag visste inte vad jag skulle göra. Min pappa är VVS-montör och jobbar med service och han tyckte jag kunde följa med honom. Jag har alltid känt ”nej, gud vad tråkigt” när det gäller rörmokeri men jag följde med honom och tyckte det var skitroligt!

När man jobbar som service inom VVS åker man och hämtar det material man behöver hos grossister – företag som säljer rör, kopplingar, vattenlås, verktyg och annat som VVS:are behöver. Hos grossisterna träffar man ofta andra VVS:are som hämtar det de behöver till sina jobb.  – Jag tyckte det var så himla roligt att sitta där med alla gubbar som skojade och hade jättekul. Det plus att det var kul att dra rör när jag var med pappa, och så har VVS-montör bra lön.

Lär sig hantverket som lärling

Therese tog studenten förra våren och har nu jobbat som lärling i över ett år. Efter gymnasieutbildningen ska man arbeta som lärling i cirka två år innan man kan göra branschprovet och bli certifierad och fullbetald VVS-montör. Lärlingsplatsen fick Therese redan sista året på gymnasiet när hon gjorde praktik. – De tyckte jag var så bra att jag fick anställning direkt. Under praktiken i skolan var jag på samma arbetsplats som jag är på nu och jag kände till allt på bygget. Det kändes nästan som jag fortfarande var på praktik fast nu fick jag betalt när jag blev lärling.

Lärlingsutbildningen är en fortsättning av gymnasieutbildningen. I skolan får du grunderna i yrket och som lärling lär du dig hantverket ordentligt. En handledare finns där för att hjälpa och utbilda lärlingen, ju längre tid man varit lärling desto mer självgående blir man. – Jag gör flera jobb själv och jag har fått jobba med både vatten och avlopp, arbetat med värme och kompletterat badrum. Jag gillar att hålla på med badrum och göra klart dem med toaletter, handfat och allt. Det är skitroligt att limma toaletter, haha! Det blir så fint det blir så fint i badrummen när man varit där och jobbat. Det syns vad jag gjort, det blir så konkret och påtagligt, det är nog det jag gillar med det.

Samarbete med andra yrkesgrupper

När man jobbar på en byggarbetsplats träffar man många olika yrkesgrupper, förutom andra VVS:are är det byggare, elektriker, plattsättare, golvläggare och målare man ska samarbeta och samsas om utrymmet med. – ibland blir det lite trångt, idag skulle vi till exempel bära element samtidigt som snickarna höll på med dörrkarmarna. Då fick det avbryta sitt arbete när vi skulle gå förbi. Det krävs att det är en bra dialog mellan olika yrkesgrupper och ofta funkar det bra.

En föreställning om VVS-arbete är att det är tung. – Vissa dagar är det mycket kånkande men det går att planera arbetet och underlätta det för sig.  – Jag har fått styrkan från jobbet, säger Therese. I början kunde jag känna att det var tungt men nu tycker jag inte det. Det kan vara otympligt men inte så tungt. Och det gäller att tänka smart och planera, kroppen ska hålla länge. Det går att använda säckkärror för att köra material om det är tungt.

Therese känner den gemenskapen hon såg hos grossisten när hon var på praktik nu när hon är på bygget. – Det är kul att det är så många människor på ett bygge, vi är ju ofta på samma arbetsplats länge och då hinner man lära känna varandra. Jag gillar verkligen mitt jobb, vi har så himla kul och arbetskollegorna är en viktig del i det. Jag vill gå upp på morgonen för att det är så kul att komma till jobbet för jag har så bra arbetskollegor!

Thereses mål är att göra klart lärlingstiden och blir certifierad, sen får hon se vad hon känner för då. – Jag har alltid drömt om att bli polis, så kanske kommer jag söka till polishögskolan. Eller så blir jag kvar inom VVS, då kommer jag troligtvis plugga vidare inom branschen när jag blivit äldre och fått ännu mer erfarenhet.