Rörmokare förstår hur allt går ihop

Namn: William Kingler Ålder: 19 år Gör just nu: Går i trean på Vf-programmet. Superkraft: De teoretiska ämnena, jag har ganska lätt att lära. Utvecklingspotential: Jag har lite svårt att hitta motivationen ibland. Stolt över: Hm, ibland känns det som om jag har lite för lätt att känna mig stolt.

Namn: William Kingler
Ålder: 19 år
Gör just nu: Går i trean på Vf-programmet.
Superkraft: De teoretiska ämnena, jag har ganska lätt att lära.
Utvecklingspotential: Jag har lite svårt att hitta motivationen ibland.
Stolt över: Hm, ibland känns det som om jag har lite för lätt att känna mig stolt.

William Kingler har checklistan klar: Studenten – körkort – lärlingsplats – branschprov. För tre år sedan var det annorlunda.

– Det enda jag visst när jag slutade nian var att jag inte ville plugga typ Sam eller något teoretiskt. En kompis pappa var rörmokare och när polaren sökte halkade jag med. Det är mer teori än jag trodde, men den är har verkligen med yrket att göra. På sätt och vis lär man sig teorin genom att stå i verkstan och fixa.

Allt kan man inte lära sig i verkstan och Vf-programmet ger inte automatiskt högskolebehörighet. William och flera av hans klasskamrater har läst in de extra kurserna på skolan.

– Så farligt var det inte. Skolan höll i lektionerna vilket var bra för mig eftersom jag inte är särskilt studiemotiverad, jag är lite lat och har svårt att komma igång på egen hand. Själva kurserna tycker jag var väldigt lätta.

Som rörmokare har man möjlighet att gå som lärling efter gymnasiet. Lönen är lägre, men man får chansen att lära sig hela yrket. William har inte fixat sin plats än, men det är på gång.

– Jag har haft min praktik på samma firma alla gånger och vi har pratat om att jag ska gå som lärling där. Jag ska bara fråga officiellt. När lärlingstiden är slut ska jag ta branschprovet. När du är certad är det lättare att få jobb, du får mer betalt och du har ett bevis på vad du kan. Även om du aldrig tänker jobba som rörmokare igen.

De flesta vet att rörmokare är hantverkare och att de rensar avlopp. Men är det allt?

– Jag var positivt förvånad när jag kom ut på praktiken i ettan. Första veckan var det en toalett som vi fixade, men resten var helt andra saker. På ett bygge är det vi som ser hur allt hänger ihop, vi ser var det kommer att krocka, löser problemen och läser ritningarna. Det finns skitgöra precis som du tror, men det är bara en liten del av jobbet. Och jobbet ger bra pengar.

Williams tips

Visar du att du är intresserad blir du bättre bemött. När jag var på praktik frågade jag om allting – även sånt jag kunde.

Text: Hedvig von Hofsten