Räddar liv

Mattias Erlandsson, 29 år och har arbetat som sprinklermontör sedan 2014.
Bra på: att laga mat. När är du stolt över dig själv? När jag fick min son Ben och när jag gör ett snyggt innebandymål.
Jesper Logrell, 29 år  och har precis läst till VVS-ingenjör och jobbar nu som projektledare
Bra på: Förhoppningsvis en bra vän. När är du stolt över dig själv? När jag gör ett snyggt fotbollsmål. Det händer inte så ofta så då får man vara extra glad när det sker. Haha!

Sprinklermontörer är VVS-branschens superhjältar, de ser till att patienter på sjukhus och boende på äldreboenden kan känna sig säkra om det skulle börja brinna. – Vi är viktigare än brandmännen, vi är ju där innan dem.

– Men du kanske inte ska skriva det, för då får vi väl skit… säger Jesper och Mattias och skrattar. Mattias har jobbat som sprinklermontör i fem år och Jesper i sex, han pluggar just nu till ingenjör och ska bli projektledare när han är klar.

Men faktum är att sprinkler räddar både liv, byggnader och varor. Sprinkler finns framförallt på kontor, lager, sjukhus och äldreboende. I USA används även sprinkler i många bostäder men så är det inte i Sverige än. Sprinklermontörer är det som installerar rören, sprinklerhuvudena och centralerna så att allt fungerar om det börjar brinna. Vid brand börjar sprinklerna spruta vatten och de sprutar bara där det faktiskt brinner.

– Det man ser på film, att det sprutar vatten från alla sprinklerna samtidigt stämmer inte, berättar Jesper. Mattias fyller i: – Sprinklern löser ut när det blir tillräckligt varmt så då blir det bara vatten där det faktiskt behövs. Det är ju viktigt att det inte blir onödiga vattenskador.

Som sprinklermontör kan du antingen jobba på byggen och installera nya sprinklersystem eller så kan du jobba med service och kontrollera att de systemen som finns fungerar som de ska. De flesta börjar på byggen och entreprenad, för att vara servicemontör behöver du mycket erfarenhet och kunskap som du får genom utbildning och erfarenhet av entreprenadjobb.

För att bli en bra sprinklermontör behöver du vara noggrann. –  Det blir stora konsekvenser som man fuskar eller slarvar. En bra sprinklermontör är driven och självgående, man måste klara av att göra de uppgifter man ska. Du arbetar ofta själv även om du har kollegor runt omkring dig, berättar Jesper. – Man kan jobba på runt 10-meters höjd ibland och även om man vänjer sig efter ett tag är det en fördel att inte vara allt för höjdrädd, fyller Mattias i.

Det är också en fördel att trivas att resa i jobbet. Beroende på var du bor och jobbar kan de bli många resor. Som kompensation får montörerna traktamente, det vill säga mer betalt. Och det finns även möjlighet att jobba i andra länder, det finns till exempel många svenska sprinklermontörer som åker till Norge och jobbar. Både Mattias och Jesper säger att arbetskamraterna är viktiga, de har haft många bra kollegor. Bra gemenskap och mycket eget ansvar och att man får sköta sig mycket själv är saker som de båda tycker är viktiga.

Sprinklermontörer arbetar mest med stålrör, blir inte det tungt? –  Egentligen inte, svarar Mattias, vissa delar kan vara tunga om man ska arbeta med större rör men flesta rören är lätta. Man måste såklart tänka på hur man lyfter och att man använder de hjälpmedel som finns. Materialen har utvecklats mycket bara de senaste 10-15 åren. Nu finns det lättviktsrör och till och med plaströr till skillnad mot de tunga gjutjärnsrören som användes förut.

Om du träffar någon som funderar på blir sprinklermontör, vad säger du då? – Kör! Säger Mattias och fortsätter: – Det är en bra bransch och jobb finns hela tiden och de tar hand om sina anställda. Det finns bra utvecklingsmöjligheter inom branschen, ovanligt bra skulle jag vilja säga. Jesper fyller i: Är du driven kan du bli ledande montör snabbt, det hänger på dig själv och vilka vilja du själv har.

 

Fakta om sprinkler

  • Utbildning till sprinklermontör sker på gymnasieskolans VVS- och fastighetsprogram eller på företaget.
  • Det finns olika sprinklersystem, våtrörsystem och torrrörsystem. Torrör, det vill säga att rören inte innehåller vatten förrän det börjar brinna används när det finns frysrisk eller på ställen där det inte får komma vatten av misstag, t.ex. operationssalar.
  • Systemen kan innehålla vatten, gas och skum. Vatten är det vanligaste. Skum används om det är en stor brandrisk, t.ex. i hangarer eller i arkiv för att inte skada materialet som finns i arkivet.