Gillar när det är pilligt.

Linda Dahlberg, 17 år
Går i åk 1 på VF-programmet.
Bra på: Är noggrann. En fördel om du ska bli VVS:are
När är du stolt över dig själv? Om något blir exakt som jag vill. När jag bockar ett rör och det blir exakt som tänkte mig känns det bra.
Fritidsintresse:  Spelar innebandy.

Lina går första året på VVS- och fastighetsprogrammet på Nobelgymnasiet i Karlstad och hennes mål är att bli branschcertifierad VVS-montör. Vad är det hon får lära sig i skolan egentligen? 

Berätta om en rolig dag i skolan! – Jag gillar bäst de dagar då vi har blandat med teori och verkstadsarbete, jag gillar variationen. Och så gillar jag när vi har svets. Att svetsa är ett rätt pilligt och det tycker jag är jätteroligt! Man ser resultatet tydligt när man är klar. Vi bockar, alltså böjer rör, mycket nu i ettan för att vi ska bli riktigt bra på det och ha med oss det när vi går ut på praktik.

VVS- och fastighetsprogrammet har flera inriktningar och första året får eleverna grundläggande kunskaper om både ventilation, VVS, kyla och fastighet. Det är först inför åk 2 som elever väljer inriktning och därmed specialisera sig på ett yrke. Det är mycket nytt som eleverna får lära sig i skolan, allt från olika dimensioner på rör, olika sätt att sätta ihop rör, vilka typer av material som används och hur man ska mäta för att det ska bli rätt. Plus alla nya verktyg som används inom branschen. Sånt som är självklar yrkeskunskap för de som jobbar men som är helt nytt för en 16-åring. Och det är mycket som eleverna ska hinna lära sig under de tre åren i skolan. Utbildningen sker både teoretiskt och praktiskt på skolan och dessutom får eleverna lära sig sitt yrke ute på företag. På VF-programmet får eleverna vara ute på praktik minst 15 veckor under utbildningen. Lina kommer ha sina första praktik nästa läsår. – Jag känner mig lite nervös men jag ser också fram emot det, många säger att man lär sig jättemycket på praktiken.

Det är slutet av terminen och under sommaren ska skolans lokaler byggas om för få till fler och bättre övningsstationer. VVS-yrket är brett och det är många bitar som eleverna behöver lära sig, allt från vilken höjd ett handfat ska sitta till hur olika värmepannor fungerar, det är mycket en VVS:are ska ha koll på.  – Vi har monterat radiatorer (element) och gjort många sådana praktiska övningar. Dessutom lär vi oss hur systemen funkar. Det tycker jag är roligt, då får man en helhetsbild och förstår hur det blir varmt? Man förstår mer när man haft teori hur det funkar, det är gillar jag med utbildningen.

För Lina var det självklart att gå en yrkesutbildning. – Jag ville ha en utbildning där jag får ett riktigt jobb efter gymnasiet. Jag var skoltrött i nian och ville inte behöva plugga vidare efter gymnasiet. Nu får jag ett yrke samtidigt som jag kan plugga längre fram, det är bra. Och om jag väljer att vidareutbilda mig kan jag jobba samtidigt, då behöver jag inte ta lika mycket studielån.

Att det blev just VF-programmet var hennes pappas förtjänst. –  Jag hade lite svårt att välja linje men tycker det är kul att jobba med händerna och sen var det min pappa som hjälpte mig att komma på att VVS kanske skulle var kul. Min pappa är kyltekniker så jag kunde testa hemma att bocka rör och tyckte det var roligt. VVS:are har bra betalt och de vill få in fler kvinnor i branschen så det kändes bra. Jag gick på magkänslan. Mina tjejkompisar går högskoleförberedande utbildningar men de tyckte det var coolt att jag valde en yrkesutbildning. Några av dem har funderat på att byta till VVS, de ser att jag har tid för annat än plugg efter skolan.

Målet för Lina är att ta branschcertifikatet och jobba som VVS-montör. – Kanske kommer jag plugga vidare efter några år. Det är bra att ha varit ute och arbetat praktiskt först och det finn många utvecklingsmöjligheter inom branschen.