Elever lockar nya elever

– Ska du bli en sån där rörare? Eleven som frågar går i nian och just den här dagen har skolan besök av VVS-elever på Wisbygymnasiet. 

Det är slutet av januari och snart är det dags för niondeklassare att välja gymnasieutbildning och idag ska två skolor få besök av VVS- och fastighetsprogrammet på Wisbygymnasiet.  Det är ett av de sätt gymnasiet använder sig av för att rekrytera fler elever till utbildningen.

Linus är en av VVS-eleverna som är med idag och när de besöker högstadieskolan han gick på förra året märks det att många känner igen honom. Både elever och lärare kommer fram och pratar och testar att bocka rör och pussla ihop rör och kopplingar.

– Att besöka skolor är ett bra sätt att visa upp vad vi gör. Vi har valt att framför allt använda oss av elever i årskurs 1 när vi gör skolbesök, berättar Jan, VVS-lärare och en av initiativtagarna till rekryteringsprojektet. –Det allra bästa är att ha med elever som gått på skolan vi besöker, då blir de igenkända och många fler nior och åttor kommer fram och frågar vad de gör. Att de kan identifiera sig med VVS-eleverna är viktigt.

De vanligaste frågorna högstadieeleverna ställer är vad man blir när man går utbildningen och vad man tjänar. – Många vet inte vad en VVS-montör är och vad man gör och när man säger ”rörmokare” stället tror de att man rensar avlopp, säger Anton.

Nellie går andra året på VF-programmet och berättar att hon valde VVS för att hon alltid varit mer effektiv när hon arbetar med kroppen och därför valde hon blev en praktisk utbildning. Hon tycker det är bra att skolan besöker högstadier för att visa upp sig. – Många vet inte vad en rörmokare är. Nu får de se en liten del av det vi gör. Många elever är nyfikna men de har inte valt VVS-linjen. Än…

För de elever som bestämmer sig för en praktisk utbildning på Wisbygymnasiet står ofta valet mellan bygg, el eller VVS. Något som bekräftas av VVS-eleverna som är med idag.  – Det var en slump att det blev just VVS, säger Troy. Jag ville ha en praktisk utbildning där det inte var så mycket att plugga. Linus flikar in – Det är ju plugg men inte bara teori, säger Linus och fortsätter – mycket av det vi läser är ju ändå kopplat till yrket och i tvåan och trean blir det mer ännu mer verkstad och praktik.

VVS-eleverna står i skolans cafeteria och med sig har de en film som visar utbildningen och så kan högstadieeleverna testa att sätta ihop rör och kopplingar efter en mall och de kan även testa på att bocka. Det gäller att få in rätt teknik när man ska böja röret och VVS-eleverna hjälper till och visar hur niondeklassarna ska göra för att få till det.

I år är det andra året som Wisbygymnasiet gör skolbesök. Förra året besökte de en skola, i år är det fyra skolor som får möjlighet att lära sig mer om VVS-utbildningen. – Det kan ju vara svårt att säga vad skolbesök ger egentligen, säger VVS-läraren Niclas och fortsätter men förra året besökte vi en högstadieskola som vi inte haft vi inte haft elever ifrån på flera år och i höstas var sju av våra 10 elever från den skolan.