Lärarna ger sig inte

Namn: Samuel Hägglund Ålder: 17 år Bakgrund: Ettan på Vf-programmet Tre korta Superkraft: Jag jobbar tills det är klart Utvecklingspotential: Jag borde lägga mer tid på matten/det skulle vara kul att kunna laga mat Stolt över: När jag lyckas med något för första gången Samuels tips: Sök Vf. Du blir inte uttråkad och det leder till jobb – om du sköter dig

Namn: Samuel Hägglund
Ålder: 17 år
Gör just nu: Ettan på Vf-programmet
Superkraft: Jag jobbar tills det är klart
Utvecklingspotential: Jag borde lägga mer tid på matten/det skulle vara kul att kunna laga mat
Stolt över: När jag lyckas med något för första gången

När Samuel kände att han inte trivdes på programmet som han gick på tipsade en kompis honom om Vf. Nu har han bytt och gillar både stämningen i klassen och ämnena.

Första året på Vf-programmet har innehåller mycket teori, men Samuel tycker inte att det varit för jobbigt.

– Det är en bra blandning på teori och praktik. Det bästa är att om vi lär oss något i klassrummet tar vi med oss det ut i verkstan. Teorin hänger inte fritt för sig själv och då blir det mycket lättare att fatta.

De är 17 i klassen , stämningen är skön och ingen är utanför.

– Det är bra att vi inte är så många, då har lärarna verkligen tid för oss. De kan mycket och förklarar på olika sätt tills man förstår. De ger sig liksom inte.

För att ha så många valmöjligheter som möjligt i framöver läser Samuel in högskolebehörigheten, kanske inte det roligaste han vet.

– Matten är lite svår än så länge, men det är bättre att ha möjligheten om jag inte vill vara rörmokare längre fram. Det är bara typ två lektioner extra i veckan – inte direkt jättejobbigt egentligen.

Även om han inte visste vad det innebar att vara rörmokare innan han började är det några saker som verkligen har förvånat honom under ettan.

– Dels att det är så omväxlande, både på jobbet och i skolan. Det är mycket mer än bara badrum, man kan jobba på allt från ishallar till värmeinstallationer. Bäst av allt i ettan är att det är så mycket svetsning och lödning. Det är kul att kunna svetsa och eftersom vi får öva mycket börjar det bli snyggt också. Det är bra eftersom bilen jag kommer ha råd med när jag får körkort lär må bra av att jag kan svetsa.

Det är långt till studenten, men Samuel har börjat planera för vad han ska göra efteråt.

– Rörmokare är ett mer omväxlande jobb än till exempel bilmek och det är större chanser att få jobb. Visar jag framfötterna på praktiken kan jag få en lärlingsplats och ta branschcertifikatet. Då kommer jag alltid ha certifikat även om jag aldrig vill jobba en dag till som rörmokare. Det känns bra att veta att jag kommer ha papper på det jag kan.

Sameuls tips

Sök Vf. Du blir inte uttråkad och det leder till jobb – om du sköter dig

 

Text: Hedvig von Hofsten