– Kul att hitta lösningar

Malte Stenström, 22 år
Tre egenskaper som beskriver mig: • Alltid glad • Omtänksam • Noggrann
Gick VVS-utbildningen på Wisbygymnasiet, jobbar idag som VVS-montör i Stockholm.
Framtidsplaner: läsa till VVS-ingenjör

– När jag valde att bli VVS:are hade jag koll på vad yrket innebar. Min pappa hade varit det innan han blev lärare och jag tyckte det verkade vara kul och så man tjänar rätt bra med stålar. Under tiden i skolan ville jag dessutom satsa på hockeyn och då passade det rätt bra att inte ha överdrivet mycket plugg.

Efter studenten flyttade Malte från Gotland till Stockholm för att spela hockey i en bättre serie. Han spelar fortfarande hockey, tre gånger i veckan tränar han med Göta/Traneberg i division 2 och så är det match två gånger varje vecka. – Det är skönt att det funkar bra att kombinera hockeyn och jobbet. Vi slutar ju tidigt på dagarna så jag hinner med träningarna.

Just nu jobbar Malte på ett bygge för studentbostäder i Gubbängen i Stockholm, han är lagbas där.  – Jag har hand om alla papper, skratt han.  – Jag ansvarar över VVS-delen av bygget, jag beställer material och får sätta mig inte lite mer om hur man sköter ett bygge. Det tycker jag är jättekul! Men det är också lite stressigt med större ansvar. Jag är van att ha koll på det jag själv ska jobba med och att det finns material till det. Men nu ska jag ta hand om och se till att det finns material till 3-4 andra montörer. Och så ska man på möten också.

Vad gör en VVS-montör egentligen?  – Man håller inte på med massa äckelpäckel hela tiden som många tror! Oftast är det vatten och värme vi sysslar med. Vi fixar badrummen, sätter upp tvättställ, sätter upp köksblandare eller renoverar ett kök. Om jag berättar att jag är VVS-montör vet inte folk vad jag gör. VVS-montör är inte så känt, det är mest folk i hantverksbranschen som känner till det. Rörmokare är det som folk känner till så jag brukar säga att jag är det för enkelhetens skull. Tyvärr tror folk att jag jobbar med stopp i toaletter då! Jag har aldrig varit på ett stopp i toaletten-jobb och då har jag ändå jobbat med småservice i 1,5 år.

– För att passa som VVS-montör ska man gilla att jobba med kroppen och att hitta egna lösningar. När man är på byggen är det ritningar man ska följa men ibland måste man kunna lösa uppgifterna ändå och improvisera. Speciellt när det är småjobb, t.ex. när man jobbar med service hemma hos kunder. Jag är servicekille från början, jag tycker det är kul att hitta lösningar och att man får tänka själv vad som blir den bästa lösningen. Man ska tycka om att ta eget ansvar också och planera sin dag och morgondag och se till att det finns det material man behöver.

– Det tråkigaste med jobbet är att kroppen kan ta stryk om man inte är noga med hur man lyfter och att man tar hand om sig. Det bästa med jobbet är variationen! Speciellt nu när jag håller på med en del papper också. Jag beställer lite material, sen går jag ut och använder kroppen och rör på mig. Jag åker bil till olika ställen och prata med väldigt många sorters människor. Det är socialt och det tycker jag är kul!