– Jag vill alltid utvecklas, därför valde jag VVS

Namn: Tugba Cicek Ålder: 28 år Gör: VVS-montör Styrka: jag har bra arbetsmoral, jag gör alltid mitt bästa. Då är jag stolt över mig själv: Jag är stolt när jag har gjort bra ifrån mig på arbetet och när jag har bidragit till att arbetslaget har kunnat jobba effektivt

Namn: Tugba Cicek
Ålder: 28 år
Gör: VVS-montör
Styrka: jag har bra arbetsmoral, jag gör alltid mitt bästa.
Då är jag stolt över mig själv: Jag är stolt när jag har gjort bra ifrån mig på arbetet och när jag har bidragit till att arbetslaget har kunnat jobba effektivt

Morgonstund har guld i mund, i alla fall om man heter Tugba Cicek, jobbar som VVS-montör och gillar att träna på morgon. 04:20 ringer hennes väckarklocka, då går hon upp, åker till gymmet och drar vid 6-tiden vidare till jobbet.

 – Ja, det blir lite extra tidigt nu när vi har jobb i Stockholm, det blir långa dagar. Men jag gillar att träna så det är inga problem.

För fem år sedan började Tugba på VVS-utbildningen på Lernia i Uppsala.

– Efter gymnasiet började jag läsa på lärarhögskolan och fick möjlighet att jobba heltid på en skola i ett år men det var inte för mig. Jag har alltid varit teknikintresserad och gillar att jobba med händerna så jag började kolla runt på olika utbildningar och fastnade för VVS. Det är så brett och det finns bra möjligheter att utvecklas, du kan bli arbetsledare, projektledare eller starta eget.

Tugba kände ingen som jobbade inom VVS innan hon började utbildningen. Det hon visste var att man höll på med rör och vattenledningar men inte så mycket mer.

– Det var en helt ny bransch för mig, det var många nya intryck. Det som överraskade mig när jag började jobba var att det är så många delar som ska hänga ihop, så många yrkesgrupper som samarbetar för att det ska bli en helhet. Det finns också väldigt mycket olika material att välja på, fortsätter hon. Ibland är det väldigt styrt vilket material vi ska använda och ibland får vi komma med förslag själva.

Vilket är ditt favoritmaterial då?

– Koppar! Det blir så fint när det är klart. Och så tycker jag om att svetsa så det gillar jag också att jobba med.

Vad säger människor när du berättar vad du gör?

– Jag börjar med att säga att jag är VVS-montör. Om de inte vet vad det är så säger jag att jag är rörmokare. Och då tror de att jag rensar toaletter hela dagarna. Jag har mest jobbat på ombyggnationer och nybyggen och har aldrig rensat ett rör! Jag förklarar att VVS-montörer oftast jobbar med nya rör för vatten och till värmepumpar och så.

Många VVS-montörer säger att de har ett omväxlande arbete och att de får göra många olika saker. Vissa jobbar med service och åker hem till kunder och andra jobbar med större projekt på byggen. Tugba håller med:

– VVS-montör är ett bra yrkesval, det är mycket variation och inte samma sak hela tiden. Det jag tycker är roligt är att vi är så många som jobbar ihop, man blir ett gäng. Och så finns det så mycket utvecklingsmöjligheter, man kan bli så mycket mer, det är det jag gillar med det här yrket, säger hon och fortsätter:

– Jag vill alltid utvecklas, jag vill inte stå still och stampa på samma ställe hela tiden. Jag vill plugga vidare och göra nya saker. Jag har sökt en utbildning inom VA-projektering till hösten. Det är en distansutbildning och jag kommer kunna fortsätta att jobba. Jag vill ha ännu mer erfarenhet, ju mer jag kan praktiskt ju mer kan jag använda det i mitt yrke. Det är ett långsiktigt mål som jag vill jobba med i framtiden.

Många elever som ska välja gymnasieutbildning säger att det är svårt att veta vad de ska välja. Tugba själv gick inte VVS-utbildningen på gymnasiet utan började istället utbildningen som vuxen.

– Välj det du är intresserad av, tipsar Tugba. Följ ditt intresse för då kommer du att trivas i ditt arbete. Yrkesutbildningar i stort är bra tycker jag för de varierar teori med praktik. Man kan så mycket när man är klar, du har fått ett yrke, samtidigt som du kan plugga vidare om du vill. På en teoretisk utbildning måste du plugga vidare för att få ett yrke.