Jag har ett riktigt yrke

jesperlarssonDet var en slump som ledde Jesper in på yrket som isoleringsplåtslagare. I gymnasiet läste han samhällsvetenskap med var skoltrött och ville ha en praktisk utbildning istället – därför beslutade han sig att bli byggnadsplåtslagare.

– Företaget jag började hos var inte vidare seriösa och ville inte teckna ett lärlingsavtal, det kändes inte bra och därför slutade jag där. För mig var det viktigt att lärlingsavtal tecknades och att jag fick en riktig utbildning, berättar han. Istället började han på ett isoleringsföretag och fick syssla med både isolering och plåtarbete.

– I dag är jag glad för att det blev som det blev, jag får arbeta mycket inomhus och slipper stå på ett tak och arbeta, oavsett om det regnar eller snöar. – Det som är bra med jobbet är att det är varierat, ena dagen är inte den andra lik och det finns inga standardjobb. Det är olika material som man får arbeta med beroende på vad som ska isoleras. Det är en utmaning att komma på den bästa lösningen och man får planera och utföra jobbet själv.

I dag arbetar Jesper på en mindre firma och han trivs mycket bra.

– Jag har ett varierande jobb med både små och stora arbetsuppgifter. Jag kanske isolerar rör i ett pannrum i en villa ena veckan och nästa vecka är jag på en stor industri med betydligt större objekt att isolera.

Det ovanligaste jobbet han gjort är att isolera tankbilar och sedan klä dem med plåt. – Det var både ett roligt jobb eftersom det var så annorlunda och samtidigt kunde det vara jättejobbigt när det krånglade till sig. Det var stora bitar av plåt som skulle svepas runt bilen.

Just tankbilar tillhör inte en isoleringsplåtslagares vanligaste arbetsuppgift. Däremot att isolerar rör och cisterner för att behålla kyla eller värme är en vanlig uppgift. Ofta kläs isoleringen med t.ex. plåt för att skydda mot väder och vind och stötar.

Det är många som inte känner till yrket och de flesta som utbildar sig känner någon annan i branschen, t.ex. en familjemedlem eller kompis.

– Det är synd att inte fler hittar yrket själva, säger Jesper.

2011 gjorde Jesper branschprovet och är nu branschcertifierad isoleringsplåtslagare.

– För mig var det jätteviktigt att klara provet och få ett branschcertifikat. Det är ett bevis på vad jag kan! Oavsett vad jag väljer att göra i framtiden kommer jag alltid vara isoleringsplåtslagare, jag har ett riktigt yrke.