Explosioner av stolthet och mäktigt lugn

Namn: David Callemo Ålder: 41 år Gör just nu: Lärare på Vf-programmet. Superkraft: Jag har en förståelse för hur det är att vara tonåring. Utvecklingspotential: Jag vill lära mig mer om lärandets teorier.  Stolt över: När jag får uppskattning för det jag gör.

Namn: David Callemo
Ålder: 41 år
Gör just nu: Lärare på Vf-programmet.
Superkraft: Jag har en förståelse för hur det är att vara tonåring.
Utvecklingspotential: Jag vill lära mig mer om lärandets teorier.
Stolt över: När jag får uppskattning för det jag gör.

I två år har David delat sina veckor mellan branschen och klassrummet. I skolan gillar han den tydliga kopplingen mellan hans insats och elevernas reaktioner.

David är lärare i Vf-ämnena, frågar du honom vad han själv tycker att han lär ut kanske svaret förvånar.

– Självklart lär jag utsjälva hantverket, svetsning, rörböjning och packningar. Vad jag verkligen vill väcka hos mina elever är nyfikenheten. Eftersom jag har bra med tid för varje elev kan jag finnas där tills hon eller han fattar, det väcker också intresset.

När intresset väl är där faller polletten ner på olika sätt beroende på om det är under teorin eller praktiken.

– Man lär på olika sätt, på Vf-programmet går vi först igenom momentet i klassrummet och sedan får de träna i verkstan. När de fattar i klassrummet liksom exploderar de av stolthet. I verkstan är det annorlunda när klassen förstår, det sänker sig ett lugn över rummet, det känns mäktigt.

En klass handlar mycket om stämningar och hur man är mot varandra, David har sin strategi för hur man skapar en bra klass.

– Om det är något gruff sker det öppet, jag ser ingen som går ensam till exempel. Det är mycket bättre än jag trodde att det skulle vara. Min filosofi är att markera direkt, så fort jag ser det i klassrummet och jag gör det även när det är en småsak. Det gör att alla vet var nivån ligger och att den inte skruvas upp.

David har jobbat ett par år som lärare och har lite koll på vad hans gamla elever håller på med.

– Några av dem som går som lärlingar har kommit tillbaka för att öva på olika moment inför branschprovet, så de vet jag vad de gör. Ungefär 60 – 70 % jobbar som rörmokare och resten har också vettiga sysselsättningar. Just nu ser det ändå ljusare ut eftersom det byggs så mycket.

Många tror att man jobbar med skit när man är rörmokare, något som David tycker är helt fel.

– Det stämmer inte, om man absolut inte vill göra jobba med skit förstås. Som rörmokare har du ett riktigt yrke. Ett fritt jobb där du själv kan välja hur du vill jobba, ensam, i par eller i arbetslag. Rörmokare gör allt från enkla saker till väldigt avancerade uppgifter och du kan jobba över hela världen. Själv jobbade jag i Spanien en period.

Rörmokare har insikt i hur hela byggbranschen fungerar och, som David säger,

– Även om du inte kommer jobba som rörmokare är det bra kunskap att ha med sig. Ska du någon gång äga ditt boende kommer du garanterat ha nytta av den.

Davids tips

Vf ger en bra bottenplatta att bygga vuxenlivet på.

Text: Hedvig von Hofsten