En exklusiv utbildning bland stora rör

christian_i

Christian Ihrström, 18 år. Går i åk 2 på industrirörsutbildningen på Strömbackaskolan i Piteå.

En industrirörmontör är en VVS-montör de luxe. Större rör, komplicerade ritningar och svetsningar som måste hålla för allt. På Strömbackaskolan i Piteå finns landets enda gymnasieskola med riksintag till industrirörmontör.

Christopher Ihrström från Älvsbyn går i årskurs två och stormtrivs på utbildningen.

– Vi är 12 elever i klassen och vi är nära varandra. Det är kul att komma till skola på morgonen.

Varför valde du industrirörsutbildningen?

– Jag gillar att svetsa och har svetsat mycket hemma. Industrirör kändes mer exklusivt, det sticker ut mer än vanlig svets så det lockade. Efter skolan vill jag jobba som industrirörmontör, kanske kommer jag plugga vidare till konstruktör eller något annat senare.

christian-2Har du något tips för de som står inför sitt gymnasieval, vad ska de tänka på?

– Lyssna på dig själv och välj det du känner för, något du har intresse för.

Hör mer om Strömbackaskolan och deras utbildning i det här radioinslaget

Superhjälte på språng

En industrirörmontör arbetar på större industrier som har rörsystem som transporterar vätskor och gaser som ingår i den tillverkning som sker på industrin. Det kan t.ex. vara pappersbruk, kemiska industrier eller läkeme­delsindustrier.

Det som finns i rören kan vara fjärrvärme, fjärrkyla, olja, radioaktiva ämnen eller olika typer av gaser och syror. Sådana rör får givetvis aldrig läcka så det är viktigt att installationen av rören är väl utförd för att produktionen ska vara säker och effektiv.

Som industrirörmontör arbetar du ofta i olika arbets­lag så det är inget ensamt jobb även om du arbetar som specialist. Dina arbetsplatser varierar, t.ex. kan arbetet utföras ena veckan på ett pappersbruk och nästa på en kemisk industri. Som en superhjälte är du redo att rycka in där behovet finns, det kan vara både med reparationer