Det jag gör ska hålla

Namn: Abdulla Alkinany Ålder: 17 år Gör just nu: Tvåan på Vf-programmet.  Superkraft: Jag är social och bra på bollsporter. Utvecklingspotential: Jag vill bli bättre på allt. Stolt över: Mina vänner och programmet jag går på.

Namn: Abdulla Alkinany
Ålder: 17 år
Gör just nu: Tvåan på Vf-programmet.
Superkraft: Jag är social och bra på bollsporter.
Utvecklingspotential: Jag vill bli bättre på allt.
Stolt över: Mina vänner och programmet jag går.

För Abdulla var Vf-programmet givet. Ett riktigt yrke som ofta leder till jobb direkt efter skolan.

Abdulla är inne i sin första praktikperiod och gillar verkligen att testa skolans teori ute i verkligheten.

– Första dagen var jag nervös och trodde att jag inte kunde någonting. Jag fick gå bredvid handledaren och bara kolla vad han gjorde. Ganska snabbt gav de mig småjobb att göra som blev större och svårare när de märkte att jag klarade dem.

Firman han praktiserar på har många uppdrag hemma hos folk och Abdulla har fått chansen att prova olika saker.

– Det roligaste var när jag fick montera en hel dusch själv. Både för att själva uppgiften var kul, men också för att de visade mig förtroendet. Däremot var det lite kallt att lägga golvvärme på ett nybygge i februari.

Stämningen på firman är bra, alla pratar med alla och när det är lunch åker man oftast in från jobben och äter lunch på kontoret tillsammans.

– Jag valde Vf för att jag ville vara säker på att få ett jobb när jag var klar och jag har redan fått erbjudande om att jobba på loven, så det funkar. Det enda som är jobbigt är att man börjar sju på morgonen. Man vill ju sova ju.

Abdulla trivs i klassen också, det är bara en som har hoppat av sedan de började och han gick över till Sam.

– Vi är 16 i klassen och alla är sociala. Vi sitter tillsammans på lunchen, alla pratar med alla och hjälper varandra. Därför är det skönt att vi är ute på praktik halva veckan och i skolan andra halvan. Då tappar vi inte sammanhållningen. En annan sak som är bra med Vf är att lärarna verkligen bryr sig, ända sedan ettan har de tagit det lugnt och väntat in oss. Det är skönt, speciellt eftersom teorin är ganska tung ibland.

I trean blir det ännu mer praktik och färre kärnämnen och mer fokus på VVS-ämnena. Det betyder mer tid att pyssla i verkstan för Abdulla.

– För mig är det viktigast att det jag gör håller, men också att det blir snyggt. Snygga svetsningar, bra kopplingar och smarta lösningar, det kräver övning. Verkstan är det perfekta stället för det.

Abdulla valde Vf för att vara säker på att få jobb. Frågan är hur han tycker att yrket verkar vara.

– Rörmokare är riktiga hantverkare som har koll på nästan allt som har med hus att göra. Det är inte alls så skitigt som jag var rädd för utan handlar om problemlösning. Dessutom verkar det vara lätt att få jobb utomlands. USA skriker efter rörmokare.

Abdullas tips

Försök att ha många handledare och lär dig deras sätt att jobba.

Text: Hedvig von Hofsten