– Det jag gör ska hålla

Namn: Andreas Winborg
Gör: Går sista året på VVS- och fastighetsprogrammet på Stockholm byggtekniska gymnasium
Aktuell: Tvåa på SM i VVS och snart student

– Att kolla på byggnader och veta att jag har varit med och skapat dem, det är en speciell känsla! Utan VVS funkar inget, då finns det varken värme eller vatten. Vatten är ett världens viktigaste livsmedel och att veta hur man gör för att få det att funka är häftigt.

Andreas Winborg går sista året på VVS- och fastighetsprogrammet på Stockholm byggtekniska gymnasium i Kista och är en av Sveriges bästa VVS:are.  På Yrkes-SM kom han tvåa i VVS-installation efter en mycket bra insats.

– Det som är kul att jobba på byggen med VVS är att jag får vara med och skapa något som ska hålla i många år. Att titta på byggnader och veta att jag gjort det där, det gör mig stolt. Plus att det är kul så klart! Det jag lär mig i skolan får jag använda mig av på riktiga arbetsplatser. Vi var på Danderyds sjukhus för ett tag sedan och där skulle vi löda ihop kopparrören. Då fick jag ha med all utrustning på en vagn och arbeta med det som jag tidigare bara gjort i skolan. Det är kul att få göra det på riktigt.

Att det skulle bli just VVS var inte en självklarhet när Andreas skulle välja gymnasieutbildning. – jag visste att jag ville hålla på med något hantverksyrke och ville jobba på byggen men jag visste inte riktigt med vad. På gymnasiemässan pratade jag med elever och lärare på den här skolan och bestämde mig för att åka hit när de hade öppet hus för att kolla. Då fastnade jag för skolans fina verkstad och valde VVS. Jag känner idag att jag inte kunnat gjort ett bättre val! VVS-montör är ett brett yrke och det blir bara roligare och roligare ju mer man lär sig.

Något som överraskade Andreas på utbildningen var mängden praktik. – I årskurs 2 och 3 är vi ute hälften av tiden. Vi har fyra veckor i skolan och sedan är vi ute fyra veckor på ett företag. Det är en perfekt mix tycker jag.

När elever är ute på praktik har handledare på företaget hand om dem och utbildar dem. – Jag har många bra handledare som har lärt mig oerhört mycket. Att jag lyckades så bra i uttagningstävlingarna till SM och att det gick bra där var mycket tack vare dem.

Att visa engagemang och ta eget initiativ är viktigt när man är ute på praktik. – Absolut, då visar man att man är intresserad och man får möjlighet att göra fler och svårare saker. Praktiken är också ett bra sätt att få kontakt med företag som kan ge en anställning efter utbildningen.

Efter studenten kommer Andreas göra värnplikten men sen är planen att han kommer tillbaka på företaget där han gjort praktik för att bli lärling.  – Ja, absolut. Mitt mål är att bli branschcertifierad VVS-montör om några år.

Vad har då Andreas för tips till de som står inför gymnasievalet? – Känn efter vad du tycker du är kul att göra i grundskolan och välj utifrån det. Besök skolan du är intresserad av och var gärna med om de har prova på-dagar, då får du en känsla av skolan. Det är ju ändå tre år av ditt liv du ska spendera där. Och tänk på att du har möjlighet att läsa högskoleförberedande kurser på alla program. Det är det som är så bra med en yrkesutbildning, läser du de högskoleförberedande kurserna kan du plugga vidare om du vill samtidigt som du har något att falla tillbaka på om du inte vill plugga vidare.