Det är roligt att gå till skolan!

max_och_davidHur ska man veta vad man vill göra resten av sitt liv? Den frågan ställde sig både Max och David men med hjälp av studie- och yrkesvägledare, kompisar och öppet hus hittade de rätt inför gymnasievalet.

Max Jacobsson och David Lagerborn går båda första året på VVS- och fastighetsprogrammet på Refis. Inför gymnasievalet visste de att ville syssla med något hantverksyrke men inte riktig vad:

– Ingen i min släkt jobbar med VVS men jag blev tipsad av en studie- och yrkesvägledare och gick hit till Refis när de hade öppet hus, säger Max. Och jag fastnade för utbildningen. En engagerad lärare berättade vad utbildningen och yrket innebar och jag kände dessutom till några som redan gick här och det avgjorde mitt beslut.

Även David blev tipsad av en studie- och yrkesvägledare om VVS-yrket.

– Jag vill ha en utbildning som man blir något av och det får man på VF-programmet.

Utbildningen är bred, det är mycket eleverna ska hinna lära sig under de tre åren på skolan, både praktiskt och teoretiskt. Men det är inget som Max eller David tycker är ett problem.

–  Vi lär sig något nytt hela tiden och det är kul! Det är roligt att gå till skolan, det blir det när man har ett intresse för det man lär sig, säger David. Max fyller i:

–  Ja, det är inte som enformigt som i nian då det kändes som det var samma sak varje dag.

Viktigt att visa intresse

Både Max och David är intresserade och vill lära sig mer. På fredagseftermiddagarna har de extra undervisning i verkstaden – inte för att de måste utan för att de vill lära sig mer. Att visa engagemang och intresse är viktigt tycker de, både när det gäller skolan och praktiken på företag.

–  Står man i ett hörn och fipplar med mobilen och är ointresserad ger det ju ingenting men våra handledare på företagen visar gärna hur saker fungerar och varför om vi visar att vi vill lära oss, säger Max.

Att komma i tid, visa intresse och viljan att lära är viktigt och kan leda till extrajobb på lov och en anställning efter skolan. David kommer att jobba några veckor i sommar på hans praktikföretag berättar han.

David och Max har bara gått ett år i skolan och livet efter plugget kan verka långt bort, men vad har de för planer för framtiden? Max säger att han vill hitta ett bra företag att börja jobba hos och fortsätta att lära sig och dela med sig av den kunskap som han har.max_och_david_2

– Det ska bli kul att få jobba med något som jag själv har valt och så längtar jag efter att börja tjäna egna pengar. Kanske startar jag ett eget företag i framtiden. David håller med, tjäna egna pengar lockar och kanske kommer han att vidarutbilda sig:

–  Om jag känner att jag vill utveckla mig ännu mer i framtiden kanske jag pluggar vidare till ingenjör eller något annat. Men jag vill vara kvar inom VVS-branschen.

På frågan om de känner att de gjorde rätt val inför gymnasiet svarar det samtidigt:

–  Absolut, har inte ångrat mig en sekund!

Publicerad 2013-06-14