Warning: file_get_contents(https://graph.instagram.com/me/media?fields=id,caption,media_url,permalink&access_token=IGQVJVQUJIaG51cXZAvcUdLV201ZAmoyNXozTkRqVXlidkY0c0JoaWtiMmNURWt0cU9VOVY2Q2t2eGJpN3NfM2pHbmlBLWtmMTNLQnNmRmlFQUFUcGJFbTZApZADZANb0k3eDRvRURKd1BpNG1zRk9rUlh6dQZDZD): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /home/vvsynse/public_html/wp-content/themes/vvsyn/ep/includes-enabled/20-instagram.php on line 66

Certet ger mer i lön

Namn: Mathilda Chrisdotter Ålder: 20 år Gör just nu: VVS-lärling. Superkraft: Lätt att lära genom att lyssna och se. Utvecklingspotential: Jag vill bli starkare.  Stolt över: När jag gör något rätt, snabbt och bra.

Namn: Mathilda Chrisdotter
Ålder: 20 år
Gör just nu: VVS-lärling.
Superkraft: Lätt att lära genom att lyssna och se.
Utvecklingspotential: Jag vill bli starkare.
Stolt över: När jag gör något rätt, snabbt och bra.

Mathilda tog studenten från Vf-programmet förra året och har gått som lärling sedan dess. Målet är att bli certifierad rörmokare och både hon och hennes handledare jobbar stenhårt mot det.

För Mathilda är det självklart att göra branschprovet och målet är att klara det på första försöket.

– Om jag inte gör provet kommer jag gå som lärling resten av livet och det vill jag inte. Med certet får jag bättre betalt och lättare att byta jobb. Fast jag är lite nervös, det är mycket att plugga inför provet och det håller på i fyra dagar.

Företaget hon jobbar på satsar nästan lika hårt som Mathilda själv på att hon ska klara branschprovet.

– Min handledare har satt upp en lista i boden med alla momenten som jag ska kunna i och så prickar vi av vartefter jag har klarat dem. För firman är det självklart att jag ska göra och klara provet, de betalar resan och hotellet för mig och det känns bra.

Mathilda tog studenten för ett år sedan och började som lärling på firman där hon hade praktiserat under gymnasiet och hon tycker att det är skillnad mellan att praktisera och vara lärling.

– Först och främst får man betalt som lärling, det är trevligt. Sedan är det mer frihet, som praktikant går man bredvid en handledare hela tiden, nu sätter han igång mig och sedan löser jag uppgiften själv. Som lärling får man göra massor samtidigt som ingen förväntar sig att man kan allting. Man får göra en hel del skitgöra också men det hör till.

Den stora skillnaden mellan själva skolan och lärlingslivet är en annan sak.

– Nu jobbar jag hela tiden, i skolan var det slappare med lektioner, sovmorgnar och sånt. En sak jag har märkt är att min skola gav mig de teoretiska förutsättningarna för jobbet. Det som kändes som helt meningslöst när jag stod och knåpade i båset i verkstan på skolan har jag jättenytta av i jobbet idag.

Det finns en ingenjörsutbildning, VVS-ingenjör, som är skräddarsydd för rörmokare som Mathilda kan tänka sig att gå någon gång i framtiden.

– Först och främst vill jag jobba ett par år sedan får vi se. Både VVS-ingenjörsutbildningen och Utvecklingslära verkar superspännande. Det var därför jag läste in högskolebehörigheten på gymnasiet, det är alltid bra att ha mycket att välja på. Eller så kan jag bli chef, det verkar kul att få bestämma.

Mathildas tips

Utnyttja tiden i skolan och visa intresse både där och på praktiken