Bygg nätverk på praktiken

Pär Erksson, handledare på Bravida

Namn: Pär Eriksson
Ålder: 48 år
Gör just nu: Handledare sedan 12 år
Superkraft: jag är en lagspelare och relativt snabb när jag jobbar.
Utvecklingspotential: Finishen, jag vill göra så snygga jobb som möjligt. När jobben blir bra får firman bra rykte och jobben kommer in.
Stolt över: När jag kan ta ett steg tillbaka och se att jag gjort ett bra jobb.

Efter 12 år som handledare vet Pär exakt när praktikanter gör honom skogstokig.

När de inte lyssnar! Det är helt ok att inte förstå. De kan ställa hur många frågor som helst om de känner sig osäkra. Det är mitt jobb att svara och lära ut och det gör jag gärna. Men det är deras jobb att lyssna på vad jag säger, annars funkar det inte. Samtidigt finns det de där magiska tillfällena som gör det värt att vara handledare för Pär.

– Belöningen kommer när jag ser att praktikanten vuxit till sig. Den lilla praktikanten som inte vågar ta några initiativ och bara fipplar med telefonen är borta och istället står en, nästan, självgående kollega där istället.

Pär är aktiv inom facket och jobbar med praktikant- och lärlingsfrågor, därför är det självklart för honom att vara handledare.

– Dels vill jag betala tillbaka, jag gick själv som praktikant en gång i världen. Det är också ett bra tillfälle att fostra framtida kollegor, de flesta blir kvar i firman och då är det bra att man jobbar på samma sätt. Sedan blir jag ju stolt ibland när gamla praktikanter som kanske jobbar med något helt annat idag kommer fram och berättar hur de har det och att man var viktig för dem.

Att praktiken leder till jobb är bra, gäller det redan i skolan?

– Absolut, en bra praktikant kan jobba extra på alla lov, inte bara sommarlovet. Om vi har uppdrag förstås. Efter studenten brukar våra praktikanter få jobba under sommarlovet så tar vi beslut om lärlingsplatsen till hösten. Men det gäller att vi har jobb och att praktikanten visar intresse. Därför tycker jag att det är bra att man försöker praktisera på flera olika ställen i plugget. Det ger ett större nätverk och fler möjligheter till jobb.

Trots att det finns jobb tycker Pär att det är självklart att man ska gå som lärling och satsa på att ta branschprovet.

– Om man inte går den vägen blir man livegen. Det blir svårare att byta jobb eftersom andra arbetsgivare undrar vad som är fel på en eftersom man inte är certifierad. Det är de ocertade som får gå först om det blir arbetsbrist. Plus att du får ett rejält lönepåslag så fort du klarat branschprovet.

Pär sticker inte under stol med att det både kan vara tungt och skitigt att vara rörmokare, men han tycker att det är värt det.

– Har du gått Vf-programmet kan du arbeta inom hela industrin. Där det behövs vatten, kyla och värme kommer du att behövas. Vf är inget slappt program, men du får ansvar under frihet, jobbet är omväxlande och utvecklande. Det är lätt att vara stolt som rörmokare det vi gör sitter kvar länge och gör livet bättre för många. Ett jäkla härligt jobb helt enkelt.

Pärs tips

Kom i tid, det visar att du är intresserad

Text: Hedvig von Hofsten