VVS-montör

En het dusch, varma golv och en schysst temperatur i lägenheten en kall och regnig dag gillar de flesta och som VVS-montör är det du som ser till att vi kan njuta av det. En VVS:are monterar rör, värmepum­par, värmepannor, varmvattenberedare, element och det som ingår i ett badrum. Arbetet utförs i bostäder och allmänna byggnader som t.ex. sjukhus, kontor och affärslokaler.

Olika arbetsplatser

Som VVS-montör kan du arbeta med service och då är du oftast ensam på arbetsplatsen och har en servicebil med de verktyg och delar som du behöver för att utföra jobbet. Om du jobbar på ett bygge är du med från början och bygger från grunden och får oftast samsas med flera andra arbetsgrupper som t.ex. snickare och målare.

Yrket ställer krav på att du kan arbeta självständigt och är ansvarsfull och tycker om att umgås med andra. Oavsett var arbetsuppgifterna utförs måste en VVS:are arbeta både med hjärna och händer. Yrket är ett traditionellt hantverk som har utvecklats med ny teknik, t.ex. används ofta datorer i värme- och kylanläggningar. Förutom att kunna behärska den nya tekniken måste en VVS-montör kunna läsa ritningar, behärska alla olika material som förekommer och tänka kreativt för att hitta de bästa lösningarna. Och givetvis även vara händig nog att utför dem.

Utbildning till VVS-montör

VVS- och fastighetsprogrammet inriktning VVS är programmet för dig som vill blir VVS-montör. Efter tre år på gymnasiet ska du bli lärling på ett företag anslutet till Teknikinstallationsavtalet VVS & Kyl. Där går du som lärling i ungefär 2 år innan du kan certifiera dig och bli fullbetald VVS-montör.

Utbildningen tar totalt cirka 5 år.

För dig som är vuxen och vill blir VVS-montör finns möjlighet att går en vuxenutbildning eller att bli företagslärling inom VVS. Information om hur det går till finns på VVS-Branschens Yrkesnämnds vanliga hemsida, https://vvsyn.se/

Mer information

Så funkar utbildningen.

Intervju med Malte – VVS-montör som gillar att hitta lösningar

Isoleringsmontör

Att spara energi är viktigt och som isoleringsmontör är du med och hjälper till. Det är du som ser till att det som ska vara kallt är kallt och att det som är varmt inte tappar värme

Industrirörmontör

Industrirörmontörer arbetar med stora rör på industrier, de reparerar och bygger nytt. Det är mycket svets inom industrirör och arbetsplatserna varierar mycket.

Sprinklermontör

Sprinklermontörer ser till att bränder släcks precis när de startar och att branden inte sprids. Sprinklermontörer räddar både liv och egendom.

loader