Växla karriär

Trött på stress, hopplösa scheman, obefintliga löneökningar och nersuttna kontorsstolar?

Ta chansen – byt till en bransch med frihet, bra lön och goda utvecklingsmöjligheter! 

VVS-Branschens Yrkesnämnd satsar nu på informationskampanjen ”Kvinnor till VVS-branschen”.  Är du kvinna och är du sugen på att växla yrke kan du när som helst söka plats som företagslärling på ett VVS-företag. Som lärling får du lön under din lärlingstid.

För att locka företag att möjliggöra för kvinnor till VVS-branschen, erbjuder VVS-Branschens Yrkesnämnd att betala kostnaden för den teoretiska utbildning som genomförs på INSU under lärlingstiden -läs mer om den här. Många företag vet inte om det här erbjudandet så det är något du som ringer och söker plats kan informera om – dock gäller det bara för kvinnor och endast under en begränsad period.

För den som ringer runt och söker plats på företag är det viktigt att försäkra sig om att företaget är anslutet till Teknikinstallationsavtalet för att utbildningstiden skall kunna tillgodoräknas.  För att ta reda på om företaget tillhör Teknikinstallationsavtalet VVS & kyl kan du antingen kolla på Installatörsföretagens hemsida eller kolla på Kollektivavtalskollen på Byggnads hemsida.

Lärlingstiden på företaget kan variera mellan 3 och 5 år beroende på din bakgrund. Den teoretiska utbildningen är på 16 veckor, spridd över 2,5 år, och genomförs i block om 2 veckor då man bor i Katrineholm.

Du kommer att göra en ny karriär i en bransch som är välmående. Enligt statistik från Arbetsmiljöverket är VVS-montörer ett av de yrken där man har minst arbetsorsakade besvär.

Grundläggande krav på dig som söker är slutförd gymnasieutbildning eller motsvarande, viss arbetslivserfarenhet och kunskaper i svenska.

Ring  eller maila oss på 08-564 854 30 eller kontakt@vvsyn.se  om du vill veta mer.


Helen Steenbach bytte från försäkringsbranschen till VVS-branschen. 

Ida yrkesväxlade som vuxen – läs intervju som VVS-Forum gjort med henne.

Vad gör en VVS-montör

En VVS-montör monterar rör, värmepumpar, värmepannor, varmvatten beredare, element och det som ingår i ett badrum. Arbetet utförs i bostäder och allmänna byggnader som t.ex. sjukhus, kontor och affärslokaler. Förutom att kunna hantverket måste du veta bland annat hur värmesystem fungerar.

Som VVS-montör kan du arbeta med service och då är du oftast ensam på arbetsplatsen och har en servicebil med de verktyg och delar som du behöver för att utföra jobbet. Om du jobbar på ett bygge är du med från början och bygger från grunden och får oftast samsas med flera andra arbetsgrupper som t.ex. snickare och målare.

Läs mer om VVS-montörsyrket här.

Så här funkar lärlingsutbildningen

Som företagslärling går du hela utbildningen som lärling på ett företag, du har lön under din lärlingstid och du läser in yrkes- och fackteorin under lärlingstiden. Läs mer om företagslärlingsutbildning  här.