Vuxenutbildning

Vuxenutbildning är för dig som redan gått en gymnasieutbildning eller har arbetslivserfarenhet och vill växla yrke och som vill skola om dig. Utbildningens längd är runt 52 veckor  (36 för isoleringsmontörer) och du kommer få läsa in den teoretiska utbildningen som motsvarar VVS- och fastighetsprogrammet på gymnasiet. OBS! För att du ska få tillgodoräkna dig hela teoribildningen måste du läsa på en skola som är godkänd som ett VVS-college, vad det innebär kan du läsa om under VVS-college.

De som läser vuxenutbildning behöver inte ha yrkesexamen men ska däremot ha gjort ett gymnasiearbete som är ett slutprov på yrkesutbildningen. Mer information om gymnasiearbetet och branschens kunskapskrav kan du läsa här.

Efter skolutbildningen

För att du ska bli branschcertifierad ska du avsluta din utbildning som lärling på ett företag som är anslutet till Teknikinstallationsavtalet VVS & Kyl. Lärlingstiden är cirka två år (ett år för isoleringsmontörer) och under den tiden får du lära dig de praktiska arbetsmomenten krävs för att klara yrket.

Efter lärlingstiden avslutas utbildningen med ett branschprov där du får visa att du kan det som krävs för att bli branschcertifierad. För att få göra provet måste du ha bland annat ha godkänt i kurserna från teoriutbildningen och godkända betyg i svenska, matematik och engelska motsvarande treårigt gymnasium. Du kan läsa mer om kurskraven för branschprovet här.

Ladda ner informationsblad om utbildning till VVS-montör

Informationsblad om utbildning till VVS-montör som vuxen