Utbildning till sprinklermontör

Sprinklerbranschen är en växande bransch med mycket goda framtidsutsikter. Säkerhetsmedvetenheten ökar och samhället satsar allt större resurser på att göra tillvaron så trygg som möjligt för oss medborgare. Stora värden skyddas med sprinkler och många försäkringsbolag kräver att sprinkler installeras för att ge ett försäkringsskydd.

Utbildningsvägar för sprinklermontörer

Det finns tre utbildningsvägar för dig som vill bli sprinklermontör.

Gymnasieskolan

Du kan gå VVS- och fastighetsprogrammet inriktning VVS och läsa sprinklerteknik 1 & 2 som programfördjupning. Efter utbildning på VF-programmet inriktning VVS inklusive sprinklerkurserna blir lärlingstiden 1 år.
Utbildningstid: 3 år i skolan – 1 år som lärling

Vuxenutbildning

Du kan även utbilda dig som sprinklermontör på en arbetsmarknadsutbildning eller liknande. Du läser då in kurserna
inom sprinklerteknik och sedan är du lärling på ett företag 2-3 år. Hur lång skolutbildningen du läser beror på vilken skola du läser på.
Utbildningstid: 4-6 månader – 2-3 år som lärling

Företagslärling

Som företagslärling utbildar du dig på företaget och läser in kurser på en skola eller på distans. Lärlingstiden är 2-3 år, beroende på vilka erfarenheter du har sedan tidigare. Individuell bedömning görs alltid.

Utbildningstid: 2-3 år som lärling inklusive yrkes- och fackteori på en skola.

Lärlingstid och branschcertifikat

Oavsett vilken utbildningsväg du väljer är det viktigt att företaget du ska vara lärling på är anslutet till Teknikinstallationsavtalet VVS & Kyl. Om företaget inte är det kommer du inte kunna registreras som lärling och få branschcertifikatet.

När du blir lärling ska ditt utbildningsavtal registreras i det webbaserade systemet KUB. I KUB kommer du besvara frågor och fylla i vilka praktiska arbetsmoment du gjort. När du är klar med din färdigutbildning på företaget ska du göra branschprov som består av ett teoriprovet med frågor
inom ritteknik, lagar & avtal, system och sprinklertyper.

För att du ska få göra branschprovet måste du ha godkända betyg i de här kurserna:
• Engelska 5, 100 p
• Matematik 1, 100 p
• Svenska 1, 100 p eller Svenska som andraspråk 1, 100 p
• Verktygs- och materialhantering, 100 p
• Entreprenadteknik, 100 p
• Sprinklerteknik 1, 100 p
• Sprinklerteknik 2, 100 p

För de som är företagslärlingar eller går på vuxenutbildning kan kurserna ha andra namn men innehållet ska motsvara gymnasieskolans kurser.

Efter godkänt branschprov blir du branschcertifierad sprinklermontör.