Gymnasieutbildning

Vill du arbeta som VVS-montör (rörmokare/rörläggare), industrirörmontör eller isoleringsmontör är VVS- och fastighetsprogrammet, inriktning VVS, programmet som gäller för dig. Det finns två vägar att utbilda sig på gymnasieskolan – antingen går du en skolförlagd utbildning eller så väljer du en gymnasial lärlingsutbildning. Den stora skillnaden är framförallt hur mycket av utbildningen som sker på företag.

Skolförlagd utbildning

Utbildningen sker på främst på skolan men du ska ha minst 15 veckors  APL (Arbetsplatsförlagt lärande) under din utbildning. I skolan får du läsa den teori som du behöver för yrket och för att kunna göra branschprovet.

Gymnasial lärlingsutbildning

Minst hälften av utbildningen sker på ett företag, vanligt är att du kommer vara två dagar i veckan på skolan och tre dagar på ett företag men det kan skilja sig åt mellan skolorna. Teoriutbildningen sker både på skolan och på företaget.

Skolverkets hemsida finns mer information om gymnasial lärling.

Efter gymnasiet

För att du ska kunna bli en branschcertifierad montör ska du efter skolan arbeta som lärling på ett företag som är anslutet till Teknikinstallationsavtalet VVS & Kyl i ungefär två år (ett år för isoleringsmontörer). Därefter avslutas din utbildning med ett branschprov. För att få göra branschprovet måste du ha godkända betyg i vissa kurser, vilka kurser det är kan du läsa här.

Skolverkets hemsida kan du läsa mer om VVS- och fastighetsprogrammet, och vilka ämnesområden och utgångar som finns.

Välja skola

Vi rekommenderar att du väljer att gå på ett VVS-college för ett få en av branschen kvalitetssäkrad utbildning. Vilka skolor som är godkända som VVS-college ser du här.