Företagslärling

Som företagslärling går du hela utbildningen som lärling på ett företag, företaget ska vara anslutet till Teknikinstallationsavtalet VVS & Kyl, antingen som medlemmar hos Installatörsföretagen eller genom hängavtal med Byggnads. Förutom anställningsavtal ska även utbildningsavtal i KUB tecknas – läs mer här

Det finns möjlighet att få viss ersättning för att anställa lärling via yrkesintroduktionsanställning. Läs mer om yrkesintroduktionsanställning här.

För att få de teoretiska kunskaperna går du särskilda kurser för företagslärlingar, antalet veckor beror på vilket yrke du utbildar dig till:

  • VVS-montör: 16 veckor
  • Industrirörmontör: 18 veckor
  • Isoleringsplåtslagare: 14 veckor
  • VVS-isolerare: 12 veckor

Utbildningen till VVS-montör och industrirörmontör är cirka 5 år och för isoleringsmontörer är utbildningen cirka 4 år. För att underlätta för företag som utbildar företagslärlingar har vi tagit fram utbildningsplaner.

Teoretisk utbildning av företagslärlingar VVS:

Teoretisk utbildning av företagslärlingar isolering:

Teoretisk utbildning av företagslärlingar industrirör:

Teoretisk utbildning av företagslärlingar sprinkler:

Branschcertifiering

När lärlingstiden är slut gör du branschprovet för att bli branschcertifierad. För att få avlägga provet krävs det att du, förutom godkända kurser i yrkesteorin, har godkänt i kärnämnen i svenska, matematik och engelska motsvarande treårigt gymnasium (läs mer om vilka kurser som krävs här). Har du inte gått någon gymnasieutbildning måste du läsa in dessa kurser innan du får göra provet.