Tävlingar i VVS

Tävlingar är ett sätt att öka informationen om VVS- och fastighetsprogrammet och lyfta båda skolor och elever. Det är också ett sätt för skolan att se hur deras elever ligger kunskapsmässigt till jämfört med andra elever i landet.

Skolmästerskapen i VVS

Tävlingen består av ett teoretiskt test som görs via webben och det är elever som går sista året på VF-programmet utgång VVS-montör som kan tävla. Förstklassiga skolor ska genomföra skolmästerskapet för att kunna fortsätta vara Förstklassig även nästa läsår men inbjudan till tävlingen skickas till alla gymnasieskolor. Med hjälp av resultatet från skolmästerskapet räknar vi ut ett kompetensindex som visar kunskapssnittet. Kompetensindex ger skolorna möjlighet att jämföra resultatet från sin skola med rikssnittet.

I år har kompletterade vi med ett antal ”säkerhetsfrågor” som är det område vi har sett att lärlingarna saknar kunskap inom när det kommer ut på företagen.

I övrigt var de 85 frågorna indelade i följande områden – siffrorna efter visar andel rätt besvarade frågor för de 560 elever som deltog i Skolmästerskapet 2018:

Frågeområde             Andel rätt svar

 • Allmänt                           76%
 • Ritteknik                        73%
 • Sanitet                            77%
 • Säkerhetsfråga              67%
 • Värme                             74%

     Kompetensindex           75%

Resultat per skola kommer skickas ut inom ett par veckor.

 

Regionmästerskapen i VVS

Skolmästare från Förstklassiga skolor får delta i en praktisk tävling som genomfördes under vecka 5 och 6. Regionmästerskapet anordnas under en dag på en Förstklassig skola och tävlingen består av två olika praktiska uppgifter.

Resultat för regionmästerskap 2018:

 • Den 1 februari  anordnades mästerskap av  Lindholmens Tekniska Gymnasium – Göteborg. Vinnare blev Oskar Sjödin från Erik Dahlbergsgymnasiet
 • Den 6 februari  anordnades mästerskap av Hahrska Gymnasiet – Västerås. Vinnare blev Anton Hasenstrauch från Fyrisskolan.
 • Den 6 februari  anordnades mästerskap av Törnströmska Gymnasiet – Karlskrona. Vinnare blev Andreas Svensson från Törnströmska
 • Den 8 februari  anordnades mästerskap av Möckelngymnasiet – Karlskoga. Vinnare blev Pontus Olosson från Möckelngymnasiet.
 • Den 8 februari  anordnades mästerskap av  Polhemsskolan – Gävle. Vinnare blev Johan Lundin från Polhemsskolan
 • Den 8 februari  anordnades mästerskap av Stockholms Byggtekniska Gymnasiet – Kista. Vinnare blev Andreas Winborg från Stockholms Byggtekniska.

Stort grattis till alla tävlande och speciellt till vinnarna. Stort tack till anordnande skolor!

Sverigemästerskap

Vinnarna i regionmästerskapet tävlar om att bli Sverigemästare. Vartannat år kommer de tre bästa regionmästarna tävla under Yrkes-SM och vartannat år utses Sverigemästaren genom resultatet på regionmästerskapet. 2018 kommer de tre bästa regionmästarna tävla i Yrkes-SM 25-27 april i Uppsala.

Sverigemästare 2017