SYV-information

Visste du att VVS-montör har världens viktigaste jobb? Utan VVS fungerar inte samhällen! Utan tillgång till rent vatten fungerar inte sjukhusen. Utan tillgång till toaletter sprids sjukdomar och många elever kan inte gå i skolan. Vi jobbar med världens viktigaste livsmedel – vatten.

För att underlätta för studie- och yrkesvägledare att vägleda eleverna i sitt gymnasieval har vi här sammanställt information om VVS-branschen –  hur utbildningen ser ut,  intervjuer och filmer som kan vara intressanta för eleverna att titta på samt hur framtiden ser ut och varför VVS-branschen är ett bra val. Yrkesprogrammet som gäller är VVS- och fastighetsprogrammet och dit behöver branschen många fler sökande!

Varför VVS?

Det finns många anledningar till att uppmuntra unga till att söka sig till branschen – här listas de viktigaste:

  • Med en yrkesutbildning som VVS:are i  botten har man alltid ett säkert jobb att falla tillbaka på, oavsett om man under perioder av sitt liv väljer att göra andra saker.
  • Behovet är stort och kommer inte försvinna i framtiden.
  • Utvecklingsmöjligheterna är många och man kan börja jobba direkt när man går ut gymnasiet – förutsatt att man har ansträngt sig såklart.
  • Jobbet är bra betalt från början
  • De flesta som går ut gymnasiet vill jobba ett par år innan man eventuellt pluggar vidare – med VVS-utbildning har du inte bara jobb direkt utan dessutom möjlighet att tjäna bra och spara pengar
  • Med en grundutbildning inom VVS har man möjlighet att välja var och hur man vill jobba – stora eller små företag, service eller entreprenad, nybyggen eller underhåll, företag som nischar sig eller sådana som jobbar med allt,  hemma eller någon annanstans.
  • Kombinationen av teori och praktik är det som elever på Vf-programmet lyfter som särskilt attraktivt – att omsätta det teoretiska i praktiken direkt är kul och stimulerande och ställer krav på både händer och hjärna
  • Yrket passar alla lika bra och branschen välkomnar en ökad mångfald.

VVS-yrken

VVS-branschen omfattar många olika yrken – gemensamt för dem alla är att det behövs folk!

En grundläggande utbildning från VVS- och fastighetsprogrammet på gymnasie- eller vuxenutbildning ger många möjligheter till att gå vidare inom fler yrken än bara det man har utbildat sig till.

VVS behövs överallt – i alla länder och för alla människor. Man kan jobba med service mot privatpersoner och fastigheter, man kan jobba i stora nybyggen, man kan jobba inom  renoveringsprojekt, man kan jobba med bistånd i andra delar av världen, man kan starta eget företag, man kan jobba ett tag och sedan plugga vidare – möjligheterna är många och lönenivån bra från början.

Här finns beskrivningar av yrken inom VVS-branschen

Kortfattad information att ladda ner om våra yrken (pdf).

Mer information finns även på  framtid.se

Förstklassig skola

VVS-branschen kvalitetssäkrar gymnasieutbildningen på VVS-och fastighetsprogrammet/VVS genom konceptet Förstklassig skola. Vi rekommenderar att eleverna väljer en förstklassig utbildning som ger dem en bra grund att stå på inför den fortsatta utbildningen på företag.

Hur utbildningen går till

Utbildning till rörmokare

Efter en grundutbildning i skolan ska du arbeta som lärling på ett företag anslutet till Teknikinstallationsavtalet i ungefär två år. Under lärlingstiden färdigutbildas du på företaget och när du är redo ska du göra ett branschprov för att bli branschcertifierad.

Du kan läsa mer om gymnasieutbildning och efterföljande lärlingsutbildning här

Vidare studier och högskolebehörighet

Vf-programmet ger inte automatisk högskolebehörighet men gymnasieskolan har skyldighet att erbjuda möjlighet läsa in den behörigheten antingen som del av programfördjupning eller som utökad studieplan. Det är alltid att rekommendera att eleven läser in högskolebehörigheten på en gång, men det går såklart att göra det senare också om man inte känner sig motiverad i gymnasiet. Hur som är en yrkesexamen med jobbmöjlighet direkt efter gymnasiet en klok satsning oavsett vad man sedan väljer att göra längre fram i livet.

Framtiden för VVS:are

Arbetsförmedlingens prognos för 2018 visar att VVS-yrken ingår i den lista av jobb där det råder störst brist på arbetskraft. Branschen behöver runt  500 branschcertifierade VVS-montör om året.

Fördomar om yrkesutbildning

Tyvärr är finns det många fördomar om yrkesutbildning som gör att elever kanske inte börjar utbildningen. Vi har bemött några av fördomarna i vår broschyr Vi ger dig försprång.

Vad säger eleverna

På den här sidan har vi samlat intervjuer med elever, lärare och montörer i branschen.

Röster från verkligheten

Filmer

Det finns flera filmer om utbildningen och våra yrken. Spana in dem här! 

 

Broschyrmateriel

Här hittar du både broschyren ”Maxat med möjligheter” som pdf och ”Vi ger dig försprång”.  Vill du beställa broschyrer kan du kontakta oss på skola@vvsyn.se

Broschyrer som pdf

Information om utbildning till VVS-montör som vuxen.