Studera vidare

Din utbildning som montör ger dig en väldigt god grund att stå på om du vill studera vidare. Antingen kanske du väljer det direkt efter gymnasiet eller så färdigutbildar du dig klart som lärling på företag, tar ditt branschcertifikat och jobbar ett par år. Se hur Mattias trivs som VVS-montör och hur han ser på sin framtid här

Om du vill studera vidare efter gymnasieskolan eller efter utbildningstid i företag finns det flera alternativ – läsa mer här för mer information.

För att se hur behovet inom olika yrken ser ut kan du gå in på Yrkeskompassen på Arbetsförmedlingen hemsida och ta del av statistik.

  • Utbildningar på högskolor och universitet hittar du på www.studera.nu  eller på respektive universitets och högskolas hemsida.
  • Information om yrkeshögskolor hittar du på www.yhguiden.se  De flesta YH-utbildningar är mellan ett och tre år långa, är avgiftsfria och ger dig möjlighet att ansöka om studiemedlen från CSN. Det finns specialanpassade YH-utbildningar inom VVS på INSU, Installationsbranschens utbildnings- och utvecklingscenter. Där kan du plugga på heltid eller halvfart och på distans.
  • Det är CSN som hanterar studiemedel och deras hemsideadress är www.csn.se.