Certet ger mer i lön

mathildaMathilda tog studenten från Vf-programmet förra året och har gått som lärling sedan dess. Målet är att bli certifierad rörmokare och både hon och hennes handledare jobbar stenhårt mot det.

För Mathilda är det självklart att göra branschprovet och målet är att klara det på första försöket.

– Om jag inte gör provet kommer jag gå som lärling resten av livet och det vill jag inte. Med certet får jag bättre betalt och lättare att byta jobb. Fast jag är lite nervös, det är mycket att plugga inför provet och det håller på i fyra dagar.

Företaget hon jobbar på satsar nästan lika hårt som Mathilda själv på att hon ska klara branschprovet.

– Min handledare har satt upp en lista i boden med alla momenten som jag ska kunna i och så prickar vi av vartefter jag har klarat dem. För firman är det självklart att jag ska göra och klara provet, de betalar resan och hotellet för mig och det känns bra.

Mathilda tog studenten för ett år sedan och började som lärling på firman där hon hade praktiserat under gymnasiet och hon tycker att det är skillnad mellan att praktisera och vara lärling.

Läs hela intervjun med Mathilda.