Information inför lärlingstiden

Det är mycket du behöver tänka på när du går från skolans värld ut till arbetslivet. För att underlätta för dig har vi sammanställt information som du behöver veta. När vi har frågat elever på VVS- och fastighetsprogrammet vad de vill göra efter gymnasiet säger de allra flesta att de vill fortsätta sin utbildning inom VVS och bli branschcertifierade. Därför är den här informationen inriktad på att hjälpa dig med svar på frågor som du kan tänkas ha inför din tid som anställd under utbildning (lärling).

Här finns information om olika anställningsformer, hur utbildningen på företag går till, hur du får ditt branschcertifikat och annat som är bra att ha koll på.

Om du är sugen på att plugga vidare direkt efter gymnasiet eller efter du fått ditt branschcertifikat vill vi tipsa om avsnittet Studera vidare. (länk)

Informationen är en översikt och täcker inte in allt som gäller i arbetslivet. Vi kommer att beskriva din utbildning på företaget, en del av de lagar som gäller liksom några av reglerna som finns i Teknikinstallationsavtalet VVS & Kyl. Tanken är att inspirera dig till att söka mer information om du vill veta mer och du är alltid välkommen att kontakta de utbildningsansvariga i din region om du har frågor. länk.

Här kan du skriva ut en kort sammanfattning om informationen inför lärlingstiden,

Vi reserverar oss för förändringar i lag och avtal som kan påverka den informationen som finns här liksom för eventuella tryckfel.

Digital presentation

På Youtube finns filmen Inför lärlingstiden där vi går igenom viktig information som eleverna behöver ha koll på när de slutar skolan och börjar som lärlingar.

Filmen hittar du här: https://youtu.be/neNsU9cvqRo 

Filmerna är uppdelade i fyra delar och det är lämpligt att se en del i taget och sedan föra en diskussion runt varje del.

Vi har tagit fram en lärarhandledning till filmen. Den kan du ladda ner här.